Vermoeidheid na griep, corona, longontsteking.
Een complicatie van een stevige griep of een besmetting met corona kan een longontsteking zijn. De laatste jaren zien we dit steeds vaker. Ook langdurige vermoeidheid kan voorkomen na een infectie met een griepvirus. Griepvirussen veranderen continue, dit hebben we goed kunnen zien bij het corona-virus. Ieder winterseizoen heeft de dan heersende griep dan ook een iets ander karakter. Dit winterseizoen blijven veel mensen maar hoesten na een doorgemaakte griep.
In de osteopathische praktijk zien we regelmatig mensen die na een griep niet volledig herstellen. Zij blijven zich zwak en moe voelen en houden veel last van kortademigheid. Ondanks het feit dat ze veel rust nemen en slapen en hun activiteiten, bv. het sporten, op een laag pitje zetten of er helemaal mee stoppen. Bij veel van deze mensen laat het osteopathische onderzoek fixaties zien in de luchtweg/slokdarm, ook de longen en luchtwegen zijn vaak na de doorgemaakte ziekte minder mobiel. Dit is vaak het gevolg van de doorgemaakte virale infectie.
Vermoeidheid na griep, corona, longontsteking
In de wand van de slokdarm loopt de zenuw die onder andere verantwoordelijk is voor het opladen van onze lever met brandstof (suikers en vetten). Deze zenuw heet de n. vagus. Hij komt uit de schedel, waar de kern van deze vagus ligt. Hij verlaat de schedel door de schedelbasis. Dan gaat hij in de wand van de slokdarm lopen naar de buik (oa. naar de lever). Deze energie gebruiken we voor onze activiteiten, zowel fysiek als mentaal.
De lever is als het ware onze brandstoftank. Als de nervus vagus niet goed genoeg kan passeren bij de luchtpijp/slokdarm door de doorgemaakte infectie lukt het minder goed om de lever te vullen met brandstof. Dan is er ook minder beschikbaar voor onze activiteiten, kortom we zullen dan eerder moe zijn. Omdat het opladen cq. vullen van de brandstoftank dan minder goed kan gebeuren. We kunnen dan wel gaan rusten maar het effect daarvan zal beperkter zijn.
Aangezien onze longen een uitgroei zijn van de slokdarm zal in zulke gevallen ook het luchtwegsysteem en de longen last hebben van zulke fixaties van de slokdarm. De longen zullen zich dan minder goed kunnen openen en mensen zijn dan sneller benauwd of buiten adem.
De behandeling met osteopathie bestaat in zo’n geval o.a. uit het weer vrij maken van de route van de vagus en vervolgens uit het weer optimaal laten bewegen van de slokdarm en de luchtwegen. Mocht u vragen hebben of een afspraak willen maken kunt u bellen (023 7200 920 / 06 14180 360) of een bericht sturen.