Maarten portret

Hoe werkt een osteopaat?

Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. De osteopaat zoekt en behandelt bewegingsbeperkingen in het lichaam die klachten veroorzaken, bijvoorbeeld pijn in de rug of in de nek. Hij maakt los wat los moet zitten en geeft het lichaam zo de mogelijkheid te herstellen.

Osteopathie Haarlem, de visie

Ons lichaam bestaat uit drie systemen, het orgaansysteem, het bewegingsapparaat (botten, spieren en bloedvaten) en het zenuwstelsel. Twee weken na de bevruchting liggen er in het embryo drie laagjes op elkaar, uit deze drie laagjes ontwikkelen zich deze drie lichaamssystemen. De laag waaruit de organen ontstaan begint met bewegen, de andere twee lagen (zenuwstelsel en bewegingsapparaat) zitten vast aan deze ‘orgaanlaag’ en worden dus automatisch meebewogen. Heel simpel gesteld betekent dit dat ons bewegingsapparaat (armen, benen, botten, spieren en bloedvaten) er gekomen is doordat onze organen zijn begonnen te bewegen.

Dit principe blijft de rest van ons leven bestaan. Dus als er iets mis is in het bewegingsapparaat of zenuwstelsel, bv. een ontsteking in een schouder, een spitaanval of uitstralende pijn in een been is het dus heel logisch om de beweeglijkheid van het orgaansysteem te beoordelen. Als deze niet goed is kan dit zorgen voor stijfheid van het bewegingsapparaat dat dan makkelijk beschadigt, dit veroorzaakt pijn. Door zijn kennis van de anatomie en de embryologie kan de osteopaat bepalen of er een relatie is tussen de klachten en bewegingsbeperkingen in andere lichaamssystemen.