Schimmelnagels, kalknagels, behandeling met osteopathie, hoe kijkt osteopathie naar het ontstaan van schimmelnagels en hoe ziet de behandeling er dan vervolgens uit? Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, zijn een veel voorkomend probleem, nogal eens zijn mensen jaren in de weer zonder resultaat met druppels, zalfjes, crèmes of met medicatie. Die medicatie moet dan 3 maanden ingenomen worden en heeft nogal wat bijwerkingen oa. voor de werking van de lever. Ook komt de schimmelnagel dan na stoppen met de behandeling vaak terug. Het is duidelijk dat schimmelnagels vaker voorkomen bij groepen mensen die een verminderde fitheid hebben.Schimmelnagels, kalknagels, behandeling met osteopathie

Schimmelnagels, kalknagels, behandeling met osteopathie. Binnen de embryonale geïntegreerde osteopathie gaan we ervan uit dat de regio van de nagel kwetsbaar wordt voor de schimmel als deze vervuilt. Dit vervuilen gebeurt als de lymfedrainage van been/voet slecht is. Het been en de voet voelen dan nogal eens zwaar aan. Voor de osteopathie is de oplossing voor de schimmelnagels dan ook niet een lokale behandeling van de schimmel of in het bestrijden van de schimmel met medicatie. Maar in het verbeteren van de drainage van de schimmelnagel door het verbeteren van de lymfeafvoer.

Als we de lymfeafvoer bekijken is deze een directe afgeleide van het veneuze bloedritme. Embryonaal ontstaat eerst het portaleveneuze bloedvatsysteem, dit brengt bloed uit de buik naar de lever. Hiervan afgeleid is het lymfesysteem, het ritme van lymfeafvoer hangt dus direct af van de portale veneuze afvoer. Is die slecht dan blokkeert ook de lymfatische afvoer. Het portale bloedvatsysteem ontstaat weer door de bewegingen die ons darmstelsel maakt. Het is dus voor een goede lymfeafvoer heel belangrijk dat de buik goed functioneert. Hier ligt dan ook een belangrijke mogelijkheid voor behandeling met osteopathie om de lymfeafvoer te verbeteren.

Verder draineert de lymfe uit de buik in de linker vena subclavia, dit is een bloedvat dat dicht tegen het linker sleutelbeen aanligt. Blokkades of problemen met de linkerschouder, -schoudergordel kunnen zo de lymfatische afvoer tegenhouden en hebben zo dus ook invloed op schimmelnagels.

Maarten Heemskerk werkt in de praktijk in Haarlem met embryonaal geïntegreerde osteopathie. Dit is een efficiënte manier om schimmelnagels, kalknagels te beïnvloeden. Als u meer wilt weten hierover of als u wilt weten of behandeling zinvol zou zijn voor u kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht
sturen.