Keizersnee, littekens en pijnKeizersnee, littekens en pijn. Littekens kunnen nogal eens pijn veroorzaken, zo ook de littekens van een keizersnee. Om te zien of een osteopatische behandeling helpt tegen die pijn, werd een onderzoek uitgevoerd.
Bij twee patiënten met chronische pijn van een keizersnee-litteken (beide met een historie van twee keizersnedes) werden rektechnieken toegepast in vier sessies van 30 minuten, over een periode van twee weken. De technieken die gebruikt werden waren manuele mobilisaties van de buik en de thorax, directe technieken op het litteken door middel van rek en druk op de beperkende richting en mobilisatie van de onderbuikregio, als restricties aanwezig waren. Littekenmobiliteit verbeterde en drukpijn en premenstruele pijn verminderde.

Originele titel: Chronic caesarian section scar pain treated with fascial scar release techniques a case series
Auteur: Jennifer B. Wasserman, DPT, MSc, Jessica L. Steele-Thornborrow, DPT, Jeremy S. Yuen, DPT, Melissa Halkiotis, DPT,Elizabeth M. Riggins, DPT
Verschenen in: Journal of Bodywork and Movement Therapies

Maarten Heemskerk werkt in de praktijk in Haarlem met embryonaal geïntegreerde osteopathie. Dit is een efficiënte manier om keizersnee, littekens en pijn te beïnvloeden. Als u meer wilt weten hierover of als u wilt weten of behandeling zinvol zou zijn voor u kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.