Kramp in de benen ’s nachts, ontzettend vervelend en pijnlijk. Vaak gaat het pas over als je het bed uit gaat en een tijdje gaat bewegen. Hoe kan een behandeling met osteopathie helpen? Maarten Heemskerk, van Osteopathie Haarlem, behandeld deze klacht efficiënt met embryonaal geïntegreerde osteopathie.

 

Kramp in de benen ’s nachts is een apart fenomeen, kramp in een spier betekent dat de spier een zuurstof-/voedingstekort heeft. Het samentrekken van een spier komt tot stand doordat twee ‘filamenten’ in een spier contact maken en een verkorting tot stand brengen. Om deze verbinding weer los te laten gaan is energie nodig in de vorm van ATP, ATP wordt geproduceerd door de mitochrondrieën in de cel, voor de productie van ATP is zuurstof nodig. Deze zuurstof wordt aangevoerd via de bloedvaten. Dus als spieren heel hard hebben moeten werken en er dus veel ATP nodig is om de filamentenverbindingen weer los te laten gaan is een kramp te begrijpen. Kramp in de benen ’s nachts is dan lastig voor te stellen, immers dan zijn spieren in rust en is er dus heel weinig ATP nodig, als dit dan toch voorkomt betekent dit dat de aanvoer van zuurstof in de rustsituatie niet goed is. 

Alle bloedvaten liggen in bindweefsel, als dit bindweefsel te strak is betekent dit een diametervernauwing voor deze bloedvaten. In activiteit wordt deze doorbloeding verbeterd doordat we kringspieren in de wanden van de bloedvaten openen zodat er meer bloed door stroomt. maar als we in rust zijn vernauwen deze kringspieren en is het vooral de spanning van het bindweefsel waar de bloedvaten in liggen wat de mate van doorbloeding bepaalt.

Benen ontstaan in onze embryonale fase door de ontwikkeling van het verteringssysteem, als onze darm zich begint te ontwikkelen vormt door deze bewegingen het bekken en uit het bekken groeit weer het been. Als er in het verteringssysteem blokkades ontstaan kan dit ook veel spanning in de benen veroorzaken, op de lange termijn zorgt dit voor een vergrote spanning in het bindweefsel met de bovengenoemde gevolgen voor de doorbloeding in rust.

Als u wilt weten of osteopathie bij uw kramp in de benen ’s nachts kan helpen kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.

.