Duizeligheid, licht gevoel in het hoofd komt vaak voor, het zorgt altijd voor bewegingsonzekerheid. Als het niet overgaat na een aantal weken kan osteopathie een belangrijke rol spelen bij het herstel. Maarten Heemskerk, van Osteopathie Haarlem, gebruikt kennis van de embryonale vorming om deze klacht oorzakelijk te behandelen.

Duizeligheid, licht gevoel in hoofd en osteopathie

 

Het evenwichtsorgaan ligt in het middenoor, samen met het gehoor. Het middenoor ligt in het Os Temporale, in een speciaal deel dat het pars Petrosa (rotsbeen) genoemd wordt. Het rotsbeen is erg compact, we kunnen dus stellen dat het evenwichtsorgaan ingepakt zit in een dikke, compacte botmassa. Deze ruimte wordt gedraineerd door de buis van Eustachius, die het middenoor verbindt met de keel, op deze manier kan  afval uit het middenoor afgevoerd worden. Deze buis ligt in een geul die gevormd wordt door een onderdeel van het Os Sfenoidale, die ligt aan de achterkant van de bovenkaak. Hierin ligt een belangrijke relatie met duizeligheid.

Ons aangezicht, met daarin de buis van Eustachius, wordt ontwikkeld bij ons door de dalende impuls die ons hart heeft, als we groeien daalt ons hart. Het hart daalt weer door dynamiek uit het darmsysteem. Op deze manier wordt in de loop van onze groei de buis van Eustachius mee naar beneden getrokken en geopend. Dit is de reden dat sommige kleine kinderen veel last van oorontstekingen kunnen hebben, dit proces is dan bij hun minder krachtig en het middenoor wordt dan minder goed gedraineerd. Ook voor klachten van duizeligheid is deze tractie essentieel, zonder deze tractie is immers de drainage van het middenoor minder goed. Dit betekent dat er eerder een te hoge druk in het middenoor zal zijn bij onvoldoende trekkracht aan de buis van Eustachius, dit zorgt uiteraard voor een verstoring van het functioneren van het evenwichtsorgaan en duizeligheid kan het resultaat zijn hiervan.

Osteopathisch wordt gekeken naar de factoren die van belang zijn om de buis van Eustachius goed te laten functioneren, zoals gezegd moet de hartdaling verzekerd worden en deze is afhankelijk van de dynamiek in de romp. Als u vragen heeft over bovenstaande of over uw situatie kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.