Pijn na de zwangerschap, dit komt vaak voor als de bevalling complicaties kent zoals bijvoorbeeld inscheuren. Maarten Heemskerk, osteopaat bij Osteopathie Haarlem, gebruikt kennis van de embryonale vorming om pijn na de zwangerschap oorzakelijk te behandelen.

Pijn na de zwangerschap komt vaak voor en op verschillende plekken. Deze overzichtsstudie onderzoekt de effecten van osteopathische behandelingen op pijn na de zwangerschap, de plek/kwaliteit en timing van de pijnen en het verschil tussen een gewone bevalling en een keizersnede.

Veel onderzoek is al verricht naar het effect van conventionele behandelingen (NSAID’s, opoiden, ice/cold packs). Negenenvijftig vrouwen die korter dan 48 uur ervoor waren bevallen, werden osteopathisch onderzocht en behandeld. Voor en na de behandeling werd de vrouwen gevraagd de bovengenoemde parameters te evalueren aan de hand van de McGill Questionnaire.

De meeste klachten werden gevonden in de rug, het sacrum en de benen. Bij meer dan de helft van de vrouwen werd eveneens een hoogstand van het diafragma gezien. De patiënten rapporteerden een significante afname van hun pijnen onmiddellijk na de behandeling. Sommigen gaven zelfs een volledige afname van hun pijn aan. De resultaten bevestigen dat het zinvol en effectief is osteopathisch te behandelen bij pijn na de zwangerschap, zowel na een gewone bevalling als na een keizersnede. Er was bij deze studie echter geen controlegroep. Daarom kan er geen harde conclusie worden getrokken over het daadwerkelijke effect.

 

Originele titel: Efficacy of Osteopathic Manipulative Treatment for Management of Postpartum Pain
Auteur: Victoria Hastings, MPH, OMS IV; Adrienne Marie McCallister, DO; Sarah A. Curtis, DO; Roseanna J. Valant, DO; en Sheldon Yao, DO.
Verschenen in: The Journal of the American Osteopatic Association.