Blaasontsteking, terugkerend, oorzaak en behandeling. Soms is er opeens een aantal keer een blaasontsteking die dan ondanks antbioticakuren niet helemaal weggaat. Hoe ontstaat dit en wat is er aan te doen? Maarten Heemskerk, osteopaat bij Osteopathie Haarlem, gebruikt kennis van de embryonale vorming om blaasontsteking, terugkerend, oorzaak en behandeling oorzakelijk te behandelen.

Om te begrijpen waarom een blaas soms veel gaat ontsteken is het handig om de blaas te bekijken in zijn rol als overbrenger van krachten van de grote groeibewegingen in ons lichaam. Dit klinkt ingewikkeld maar in feite is het redelijk eenvoudig. Tijdens de groei van ons lijf maakt ons verteringssysteem een beweging naar beneden door terwijl het zenuwstelsel juist naar boven schuift. De motor voor deze ontwikkelingsgroei zit in het verteringssysteem. Doordat deze twee lagen dus ten opzichte van elkaar schuiven is er een tandrad nodig zodat de bewegingskracht, die dus ontstaat in het verteringssysteem, wordt overgedragen aan het zenuwstelsel. Dit tandrad is de blaas, om dit systeem goed te laten bewegen en functioneren moet de blaas goed kunnen bewegen.

Als er nu problemen zijn met de bewegingsdynamiek van het verteringssysteem, door operaties of vermoeidheid of infecties etc, dan is een opzwellen van de blaas een manier om nog overdracht van bewegingsenergie te krijgen. Als dit een reden is voor terugkerende blaasontsteking dan volstaat niet alleen een behandeling met antibiotica. Maar in dat geval moet ook oa. de bewegingsdynamiek van verteringssysteem hersteld worden. Op die manier zal de noodzaak van de blaas om te ontsteken verdwijnen.

Wel is het belangrijk te weten dat in gevallen van acute blaasinfectie er niet osteopathisch behandeld kan worden, eerst moet deze weg zijn voordat veilig gewerkt kan worden aan dit verteringssysteem.