Kalknagels, schimmelnagels, hoe behandelen? Zalfjes en crèmes helpen niet zegt ook Tamar Nijsten, hoogleraar dematologie van het Erasmus MC in de Volkskrant. Volgens haar werkt een maandenlange pillenkuur het beste! Wel is er daarna 50 % kans dat de schimmel terugkomt. Ook is deze kuur zeer belastend voor de lever. Een echte fijne remedie kan deze kuur dan ook niet genoemd worden. Volgens Nijsten heeft 10 % van de bevolking last van kalknagels, schimmelnagels. Het komt vaker voor bij mensen die veel zweten, diabeet zijn of huiddoorbloedingsproblemen hebben.

Hoe ziet osteopathie het ontstaan van kalknagels, schimmelnagels en hoe wordt dit dan behandeld? Het is duidelijk dat schimmelnagels vaker voorkomen bij groepen mensen die een verminderde fitheid hebben.Schimmelnagels, kalknagels, behandeling met osteopathie

Kalknagels, schimmelnagels, hoe behandelen? In de embryonaal geïntegreerde osteopathie gaan we ervan uit dat de regio van de nagel kwetsbaar wordt voor de schimmel als deze vervuilt. Afval uit cellen wordt voor een groot gedeelte afgevoerd met de lymfestroom. Als deze lymfedrainage verminderd is vervuilen de weefsels. Het been en de voet voelen dan nogal eens zwaar aan. Voor de osteopathie is de oplossing voor de schimmelnagels dan ook niet een lokale behandeling van de schimmel of in het bestrijden van de schimmel met medicatie. Maar in het verbeteren van de drainage van de kalnagel, schimmelnagel door het verbeteren van de lymfeafvoer.

Als we de lymfeafvoer bekijken stamt deze direct af van het veneuze bloedritme. Embryonaal ontstaat eerst het portale veneuze bloedvatsysteem, dit brengt bloed uit de buik naar de lever. Hiervan afgeleid is het lymfesysteem, het ritme van de lymfeafvoer hangt dus direct af van de portale veneuze afvoer. Is die slecht dan blokkeert ook de lymfatische drainage. Het portale bloedvatsysteem ontstaat weer door de bewegingen die ons darmstelsel maakt. Het is dus voor een goede lymfeafvoer heel belangrijk dat de buik goed functioneert. Hier ligt dan ook een belangrijke mogelijkheid voor behandeling met osteopathie om de lymfeafvoer te verbeteren.

Verder draineert de lymfe uit de buik in de linker vena subclavia, dit is een bloedvat dat dicht tegen het linker sleutelbeen aanligt. Blokkades of problemen met de linkerschouder, -schoudergordel kunnen zo de lymfatische afvoer tegenhouden en hebben zo dus ook invloed op schimmelnagels.

Maarten Heemskerk werkt in de praktijk in Haarlem met embryonaal geïntegreerde osteopathie. Dit is een efficiënte manier om kalknagels, schimmelnagels te beïnvloeden. Als u meer wilt weten hierover of als u wilt weten of behandeling zinvol zou zijn voor u kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht