Praten geeft problemen, hoe komt dat? Voor het spreken zijn veel structuren in de keel mondregio belangrijk. De tong, het tongbeen, de luchtpijp en ook de slokdarm. Wanneer de beweeglijkheid van deze structuren beperkt is kan dit invloed hebben op het mechanische deel van het praten. Ook is het goed kunnen horen van de eigen stem het gehoor essentieel om tot goed verstaanbaar praten te komen. Maarten Heemskerk, van Osteopathie Haarlem, gebruikt kennis van de embryonale vorming om spraakproblemen bij kinderen oorzakelijk te behandelen.

praten geeft problemen, hoe komt dat?Als kinderen de tong nog ver en hoog voorin de mond zitten, dit kan ontstaan wanneer er in de beginfase na de bevalling beperkingen zijn in het functioneren van de longen en slokdarm. Bij deze kinderen is er vaak een historie van spugen en verkoudheid/benauwdheid, dit is dan ook vaak te merken aan de extreme onrust die deze kinderen als baby hadden, met name overdag. Dat zijn dan over het algemeen slechte slapers overdag. Door deze beperking is de kans groter dat de tong ver voor in de mond hangen en wordt praten vanzelfsprekend moeilijker.

Wij horen onszelf praten doordat we de lucht in de holtes van de aangezichtsbotten in trilling brengen wanneer we praten. Deze holtes ontwikkelen zich door de daling van ons hart, deze daling trekt ons aangezicht open en opent zo ook de holtes. Als deze trekkracht verminderd is, is het veel moeilijker om goed te horen. Dit is een belangrijke voorwaarde om goed en duidelijk verstaanbaar te kunnen praten.

Als u wilt weten of osteopathie bij de spraakproblemen van uw kind kan helpen kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.