Pols, pijn in de pols en de hand, heel veel mensen hebben last van de pols, pijn in de pols en de hand. Soms al jaren af en aan of chronisch, vaak is dan ook is doorslapen lastig omdat lang liggen op de pijnlijke arm niet lang volgehouden kan worden. Vaak hebben ze al een lang medisch traject achter de rug, van de huisarts naar fysiotherapie en als dat niet helpt naar de orthopeed. Maarten Heemskerk, van Osteopathie Haarlem, gebruikt kennis van de embryonale vorming om de pols, pijn in de pols en de hand oorzakelijk te behandelen.

Pols, pijn in de pols en de hand

 

Pijn in een gewricht of spier ontstaat als die niet juist biomechanisch kan bewegen. Vergelijk het met een deur met schanieren, als de deur goed afgehangen is kan de deur moeiteloos duizenden keren open- en dichtgedaan worden zonder dat de schanieren beschadigen. Wanneer de deur niet goed is afgehangen en scheef hangt zorgt dit ervoor dat zelfs bij “normaal” deurgebruik de scharnieren snel kapot zullen gaan. Dit is in de pols niet anders, als de verschillende onderdelen van de arm en de pols niet vrij kunnen bewegen zullen de onderdelen van de pols en hand snel kapot gaan en zal er een ontsteking in de pols- of handregio ontstaan. In de vorm van bv. een slijmbeursontsteking of een peesontsteking, meestal begint het met pijn bij bewegen of erna.

Wat kan osteopathie nu toevoegen aan de behandelingen die al bestaan? De klacht uit zich in deze gevallen in het bindweefsel (spier, kapsel, slijmbeurs, pees), wanneer men embryonaal naar de vorming van het bindweefsel kijkt is de vormende kracht voor het ontstaan van dit weefsel de primaire dynamiek  van de darm. Evolutionair is het ontstaan van de armen, met de pols als onderdeel hiervan, gekoppeld aan het ontstaan van de longen uit de darm, vissen hebben geen armen maar alleen vinnen, een bovenste ledemaat begint zich te ontwikkelen bij amfibieën. Heel kort door de bocht betekent dit dat onze schoudergordel en arm inclusief de pols en hand gemaakt zijn door de bewegingen die de darm in onze ontwikkeling maakt. Door deze ontstaansgeschiedenis is de beweeglijkheid van het verteringssysteem dus heel belangrijk voor de soepele bewegingen van onder andere de hand en de pols.

Voor de arm, elleboog, hand en pols is de beweeglijkheid van de mondbodem en de slokdarm en de longen, die immers uit de slokdarm ontstaan belangrijk. Een goede functie van de hand of pols kan dus gestoord zijn wanneer er bv. maagzuurbranden, angina, bronchitis, astma of andere longklachten zijn. Met de embryonaal geïntegreerde osteopathie kunnen deze relaties tussen organen en bewegingsapparaat duidelijk gemaakt worden en nog belangrijker ook onderzocht en behandeld worden.

Met embryonaal geïntegreerde osteopathie is het mogelijk om de pols, pijn in de pols en de hand oorzakelijk te behandelen. Als u vragen heeft hierover kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.