vrouw-lijden-kiespijn_1149-1758Kaak, osteopathisch bekeken. De kaak is voor ons alleen maar de kaak. Na het volgen van veel cursussen is het mij duidelijk geworden dat dit niet klopt. De kaak, boven en onder, is onderdeel van de rest van ons lijf en heeft enorm veel relaties met de rest van ons lijf. In de topsport wordt dit verband onderkent en gebruikt in de behandeling van oa. spierklachten. Clarence Seedorf had in de beginjaren van zijn loopbaan altijd spierblessures, of hij was geblesseerd of net terug van een blessure. In zijn tijd bij AC Milan kwam men erachter dat een chronisch ontstoken kies de oorzaak was van de structurele zwakte in zijn spieren. Ook Robin van Persie, Andy Schleck en Jeffrey Gouweleeuw zijn door problemen met de kaak geblesseerd geraakt. Ik, Maarten Heemskerk, van Osteopathie Haarlem, gebruik kennis van de embryonale vorming om kaak-gerelateerde klachten oorzakelijk te behandelen.

Ook voor ons ‘gewone stervelingen’ kan een dysbalans aan de kaak een verstoring zijn. In zulke gevallen zal de kaak ook moeten worden behandeld om het probleem (bv. spier-, rug- of nekpijn of vermoeidheid) echt op te lossen, lokale behandeling zal meestal een tijdelijk effect hebben. Dit is mij in het afgelopen jaar duidelijk geworden, in juni van dit jaar kwam er bij mij in de praktijk een patiënt met acute rugpijn. Hij was 45 jaar en had nog nooit rugklachten gehad, in de maanden voorafgaand aan de acute rugklachten was hij steeds stijver geworden. Ik heb hem behandeld en de acute klachten verdwenen snel, hij bleef in de maanden erna echter klagen over stijfheid en pijnlijke spieren en vermoeidheid die ook leek toe te nemen en niet met rust op te lossen was.

Na in december een cursus te hebben gevolgd waarbij ook werd gesproken over het verband tussen de kaak en de rest van het lijf, onderzocht ik daarna zijn kaak. Die rechteronderkaak bleek totaal en massaal verhard te zijn, met andere woorden het bot ervan was keihard geworden. Toen ik hem vroeg of er iets met de kaak gebeurd was de afgelopen tijd vertelde hij dat hij in februari van dat jaar een implantaat gekregen had in de rechteronderkaak. We zijn gelijk begonnen met het losmaken van de kaak. Drie dagen erna belde hij enthousiast op: “De pijn wordt minder en nog leuker is dat ik ook weer zin in dingen krijg”. Dit verband tussen klachten van de kaak en gebit en de gemoedstoestand is ook in onderzoek duidelijk geworden.