Hamstringblessure en Osteopathie, wat kan osteopathie toevoegen aan de behandeling van hamstringklachten?  Maarten Heemskerk, van Osteopathie Haarlem, gebruikt kennis van de embryonale vorming om bij een hamstringblessure oorzakelijk te behandelen.

images

De behandeling van hamstringklachten gebeurt meestal lokaal, op de betroffen spier, bij de hamstringblessure kijkt een osteopaat ook naar andere belangrijke zaken. De bovenste aanhechting van de hamstrings is aan het zitbeenknobbel (os isschii), dit botdeel is onderdeel van het bekken (pelvis). Aangezien in onze ontwikkeling eerst het bekken gevormd wordt en pas vervolgens het been uitgroeit, inclusief de spieren, moet het bekken wel goed ontspannen zijn om een lokale behandeling van de hamstring succesvol te laten zijn. Het bekken ontstaat in onze embryonale fase weer door de bewegingen die de darm maakt. Het grootste botdeel van het bekken (os ilium) heet dan ook niet voor niets “darmbeen”. Dus om het bekken goed los te krijgen moeten de darmen beoordeeld worden op hun beweeglijkheid en eventueel ook behandeld worden. Als we weer een stap verder gaan in de ontwikkelingsvolgorde gaat er aan de ontwikkeling van de darm, die leidt tot de vorming van het bekken nog iets belangrijks vooraf. De vorming van de longen zorgt voor de ontwikkeling van de schoudergordel, zonder dat dit plaatsvindt wordt er niet begonnen aan de vorming van het bekken. Dus als er in de schoudergordel/arm nog fixaties zitten heeft lokaal behandelen van een hamstringblessure minder zin.

het zal u inmiddels duidelijk zijn dat het aantal mogelijke relaties in het lichaam met de spieren van de hamstrings heel groot is. Vooral bij een hamstringblessure die al lang bestaat en snel weer terug komt, kan het heel zinvol zij te controleren of er in deze relaties verstoringen zijn die het structureel herstellen van een hamstringblessure verhinderen.

Mocht u wat willen weten over hamstringblessure en osteopathie dan kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.