Concentratie beter met goed postuurConcentratie beter met goed postuur. Er zijn verschillende studies gedaan naar postuur, maar deze zijn voornamelijk gericht op het actieve postuur in stand. In Japan is een studie gedaan bij kinderen, waarbij werd aangetoond dat een ontspannen postuur in de klas zorgt voor betere concentratie.

De kinderen (n=28) werden op krukken gezet en aangesloten op een monitor, zodat elektrische registratie van core-spieren mogelijk was. Een groep werd gevraagd om twee minuten stil te zitten en een groep moest mondeling wiskundevragen beantwoorden. De wiskundevragen bestonden uit een set makkelijke vragen, gevolgd door moeilijke.
De uitkomst was dat de spieren ontspanden in de groep die wiskundige vragen moest beantwoorden. De spieren waren het meest ontspannen bij de moeilijkste vragen. Daarom wordt nu gespeculeerd dat het onderhouden van het postuur cognitief functioneren kan beperken. Wanneer het postuur ontspant, werkt dit positief door op het cognitief functioneren. Voor de osteopaat betekent dit dat het behandelen van het postuur uitermate belangrijk is. Wanneer het voor de patiënt minder moeite kost om actief een postuur te handhaven, gaat de patiënt er cognitief op vooruit (Bron: nieuwsbrief NVO).

Originele titel: The Problem with Perfect Posture
Auteur: Veronique Greenwood
Verschenen in: Scientific American

Het onderhouden van een goed postuur is onder andere erg afhankelijk van de bloeddruk, is de bloeddruk krachtig dan is het makkelijk om rechtop te zitten zonder daarvoor veel extra spierkracht te gebruiken. Een behandeling met embryonale osteopathie kan bijdragen aan een betere bloeddruk, dit zorgt ook voor een betere doorbloeding van de hersenen en zo ook voor betere leerprestaties. Maarten Heemskerk, van Osteopathie Haarlem, gebruikt kennis van de embryonale vorming om dit te behandelen.