Hernia,spit, rugklachten en behandeling. Hoe kijkt osteopathie naar hernia,spit, rugklachten en behandeling?   Maarten Heemskerk, van Osteopathie Haarlem, gebruikt kennis van de embryonale vorming om deze klachten oorzakelijk te behandelen. Spit is een beschadiging van de tussenwervelschijf, een belangrijke reden voor acute rugklachten. Als er vaker spit in een tussenwervelschijf is geweest kan de kern uit de schijf naar buiten komen en op een zenuw drukken, dit noemt men een hernia.

Hernia, spit, rugklachten en behandeling

 

De wervelkolom en de tussenwervelschijven die tussen de wervels ontstaan rondom de ‘chorda’, de chorda is de voorloper van de wervelkolom en ontstaat onder invloed van de eerste darmbewegingen. Het ontstaan van de wervelkolom start dus in de darm! Op het moment dat de grote lichaamsslagader begint te groeien langs de chorda vanuit het hart krijgt deze chorda door de pulsaties in het bloedvat zoveel klappen te verduren dat de chorda begint te verbenen, zo ontstaan de wervels.

De tussenwervelschijven blijven van kraakbeen, dit komt doordat bloedvaten uit de aorta langs de wervelkolom naar het ruggenmerg lopen. Deze bloedvaten zorgen ervoor dat op sommige plekken minder klappen zijn, deze plekken blijven kraanbeen en dit wordt de tussenwervelschijf. Dus door het hart te gebruiken help je dus de tussenwervelschijf, dit is de reden dat bewegen de meeste mensen met rugklachten helpt. Door het bloedvatsysteem te gebruiken geeft je de wervelkolom de ruimte en kan hij beter bewegen en beschadigt hij minder snel.

Aangezien ook de ontwikkeling van het hart gebeurt door de eerste bewegingen van de darm, is het dus heel belangrijk er niks vast zit in het darmsysteem. Dit zorgt voor een beperking van de soepelheid van de wervelkolom en zullen er eerder rugklachten ontstaan. Met embryonaal geïntegreerde osteopathie is het mogelijk om deze bewegingsverliezen oorzakelijk te behandelen en zo te proberen de wervelkolom weer beter te laten werken. Als u vragen heeft hierover kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.