Osteopaat helpt topwielrenners in de Tour de France. Toppers als Cadel Evans, Christopher Froome en Mark Cavendish laten hun lichaam meerdere malen door een osteopaat behandelen gedurende de ronde. Hetzelfde geldt voor Nederlandse profs, Johhny Hoogerland zegt bijvoorbeeld: “Zonder mijn osteopaat had ik de Tour niet eens gehaald.”
Een osteopaat maakt deel uit van het medische team van veel professionele ploegen. Toprenner Johnny Hoogerland is daar zeer blij om. “Dankzij de osteopaat kon ik maanden eerder na mijn laatste ernstige valpartij weer wielrennen. Ik zag het toen écht niet meer zitten. Ik had mijn lever gescheurd, enkele ribben en wervels gebroken. Als ik ergens pijn heb, voelt de osteopaat diebeperking en behandelt deze. Hoe hij het doet weet ik niet, maar dan zit ik altijd als herboren in het zadel.”
Als men zich realiseert dat het benen zijn ontstaan door de ontwikkelingsbewegingen van de verteringssysteem begrijpt men dat het goed mobiel zijn van deze structuren essentieel is voor een goede functie van de benen. Onze benen zijn evolutionair ontstaan op het moment dat dieren uit het water kwamen en er noodzaak was om zuinig met water te zijn, een van de aanpassingen is de vorming van de sigmoïdlus in de darm. Deze dient onder andere om het laatste water uit de ontlasting te halen, een probleem in deze regio zal de prestatie van de topwielrenner negatief beïnvloeden.
Ook is de prestatie van de topwielrenner afhankelijk van de zuurstoftransportcapaciteit van de renner, deze hangt uiteraard af van de functie van de longen en het hart. Interessant is het om te zien dat het de ontwikkeling van het hart is die de longen doet ontstaan zodat deze twee organen hun leven lang met elkaar verbonden zijn. De hartontwikkeling wordt weer in gang gezet door de eerste embryonale dynamiek van de later darm.
Door kennis van al deze relaties is de osteopaat in staat om het prestatienivo van de topwielrenner te verhogen. Heeft u vragen kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.