Nekhernia, nekpijn en osteopathie. Wat is de visie van de osteopathie bij nekhernia, nekpijn? Maarten Heemskerk, van Osteopathie Haarlem, gebruikt kennis van de embryonale vorming om deze klacht oorzakelijk te behandelen.

Nekhernia, nekpijn en osteopathie

Nekhernia, nekpijn ontstaan als de normale beweeglijkheid van de nek vermindert. Hierdoor ontstaan bij beweging van de nek beschadigingen die het begin betekenen van ontstekingen. Dit gaat natuurlijk pijn doen. Als we de reden van de bewegingsbeperking van de nek willen snappen moeten we begrijpen dat het draaien en extenderen (omhoogkijken) van de nek pas evolutionair mogelijk werd op het moment dat er longen ontstonden. Een vis heeft wel nekwervels maar hij kan zijn nek niet draaien, omhoogkijken lukt ook niet. Dit betekent voor ons als mensen dat draaien van de nek en omhoogkijken gekoppeld zijn aan de longen. Iemand die lijdt aan astma of chonische bronchitis heeft meestal een heel stijve nek. Aangezien de longen evolutionair en dus ook bij ons mensen embryonaal uit de voordarm ontstaan door de dalende beweging van het hart die weer wordt ingezet door darmbewegingen is het optimaal kunnen bewegen van de buikorganen en de slokdarm en mondbodem essentieel voor het goed soepel kunnen bewegen van de nek.

De embryonaal geïntegreerde osteopathie houdt in de behandeling rekening met al deze ontstaansgerelateerde verbanden tussen de verschillende delen van ons lichaam. Een behandeling vindt dan ook zeker in het begin bijna nooit plaats in de nek zelf. Voordat dit zinvol is moeten eerst de voorwaarden geschapen worden voor een goed bewegen van de nek en die liggen zoals ik u hopelijk duidelijk heb kunnen uitleggen, niet in de nek!

Heeft u vragen kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.