Kniepijn , knieklachten en osteopathie, soms zijn er knieklachten aanwezig die een onduidelijke herkomst hebben en die ondanks rust en behandeling niet verbeteren. In deze gevallen kan osteopathie helpen om kniepijn, knieklachten te verhelpen. Maarten Heemskerk, van Osteopathie Haarlem, gebruikt kennis van de embryonale vorming om deze klacht oorzakelijk te behandelen.

Voor het goed functioneren van onze knieën bij het lopen is het heel belangrijk dat de knie goed en volledig doorgestrekt kan worden. Als dit niet lukt wordt het patello-femorale gewricht (tussen knieschijf  en bovenbeenbot) in de knie overbelast, het kraakbeen van het kniegewricht en de kapsels en ligamenten van met name de knieschijf krijgen veel meer en vaker trek en druk te verwerken in deze situatie. Als hier lang mee doorgelopen wordt ontstaan in de overbelaste structuren ontstekingen die pijn gaan doen.

Een belangrijke reden voor het continue licht gebogen staan van de knie, zodat hij niet goed kan doorstrekken, is een overprikkeling van de stress-as (HPA-as). Dit kan op twee manieren gebeuren, allereerst natuurlijk als er continue stress langdurig aanwezig is maar ook wanneer de hypothalamus (dit is de kern die de stress-as activeert) te weinig of geen informatie uit het lijf krijgt om de stress-as te de-activeren. In beide gevallen zal iemand met continue licht gebogen knie(ën) blijven lopen en de kans op irritatie in het kniegewricht zal groot zijn.

Kniepijn,knieklachten en osteopathie, hoe kan osteopathie in deze gevallen helpen? Allereerst zal het al helpen om de stress die aanwezig is te verminderen, de behandeling gaat zich in dit geval vooral richten op het krachtiger maken van de systemen in het lijf die met opladen van energie te maken hebben, bv. vrijmaken van de n. vagus. In het geval van een verstoorde informatievoorziening naar de hypothalamus zullen vooral de neurogene aanvoerroutes van de hypothalamus, de zogenaamde HPA-aansturingsassen behandeld moeten worden om zo de hypothalamus weer in de herstelmodus te krijgen zodat de dwangstand van de knie verdwijnt.

Meestal is het zo dat bij chronische onverklaarde kniepijn, knieklachten en osteopathie aandacht besteed moet worden aan beide kanten van de hierboven beschreven problematiek. Met embryonaal geïntegreerde osteopathie is het mogelijk om kniepijn, knieklachten oorzakelijk te behandelen. Als u vragen heeft hierover kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.