Meconium in het vruchtwater bij de bevalling, dit komt regelmatig voor en heeft voor de baby potentieel ernstige complicaties. Als de baby tijdens de bevalling het moeilijk heeft is dit een aanleiding voor het lozen van de ontlasting van de baby (meconium). Dit kan ervoor zorgen dat wanneer de baby zijn/haar eerste ademteug neemt er ontlasting mee in de zich ontplooiende longen gezogen wordt. Als dit gebeurd kunnen de longen niet goed uitrijpen en kan zelfs het MAS-syndroom (Meconium aspiratie syndroom) ontstaan, een ernstige complicatie waarbij longproblemen en hartfalen voorop staan. Ook wanneer het minder ernstig is kunnen baby’s er last van hebben, als de longen minder goed uitrijpen hebben deze baby’s het veel benauwd en zullen ze veel moeite moeten doen om de luchtpijp open te houden, dit doen ze door actief te zijn/worden. Dit zijn dus baby’s die m.n. overdag niet of nauwelijks slapen en die constant een prikkel nodig hebben om rustig te zijn. zolang ze geschud, gereden worden is het ok maar zodra je ze weglegt en de stimulans er niet meer is reageren ze met paniek en drukke gebaren en onrust. Ook zal door de minder krachtige longuitrijping de slokdarm minder goed sluiten en hebben deze kinderen nogal eens last van al dan niet (verborgen) reflux. Maarten Heemskerk, van Osteopathie Haarlem, gebruikt kennis van de embryonale vorming om de gevolgen van meconium in het vruchtwater bij bevalling oorzakelijk te behandelen.

Om beter begrip te krijgen van de gevolgen van meconium in het vruchtwater bij bevalling is het handig om een paar zaken te vertellen over het ontstaan van de longen. De darm ontstaat in het embryo, de derde week na de bevruchting, aan de voorzijde van de darm begint het hart te dalen, deze dalende beweging van het hart zorgt ervoor dat uit de darm het begin van de longen wordt getrokken. Dit is alleen maar mogelijk als de darm weefsel levert voor de longen, dit gebeurt ook. Het begin van de darm bij de mond wordt hierdoor extra naar beneden getrokken en wordt hierdoor breed en open (de mond en de keel), het deel onder de longaanleg wordt omhooggetrokken en wordt smal en dun en dichtgetrokken (de slokdarm), dit is handig want dit zorgt ervoor dat er geen maaginhoud de slokdarm in kan komen. Zo is het ontstaan van de longen dus gekoppeld aan de vorming van de mondbodem en de slokdarm. Deze koppeling zal de rest van ons leven blijven bestaan.

Deze drie structuren zullen dus altijd samen goed of slecht werken. Voor longen, slokdarm en mondboden is de bevalling en de daaropvolgende eerste ademhaling van groot belang. Op het moment dat de baby uit het geboortekanaal komt en de druk wegvalt krijgt hij of zij de impuls om voor het eerst in te ademen, dat is het moment dat aan de mondbodem en de slokdarm nog extra getrokken wordt en ze zo een betere functie zullen krijgen. Als deze eerste ademhaling niet krachtig is en daarmee het uitrijpen van de long, zorgt dit o.a. voor een minder goed sluiten van de slokdarm die dan dus ook gevoelig zal zijn voor (verborgen) reflux. Ook heeft dit effect op de mondbodem, die zal minder krachtig naar beneden getrokken worden. Het gevolg hiervan zal zijn dat deze baby’s hun tong vaak en veel naar buiten zullen hebben. Als de longen zich niet goed kunnen ontplooien is dit te merken omdat het eerste huilen bij deze kindjes niet krachtig is en het lang duurt voordat dit op gang komt. Als de longblaasjes zich bij de eerste ademhaling openen, ontplooit aan de binnenzijde van de blaasjes zich het longepitheel. Dit is een dun vliesje dat verbrandt door het contact met zuurstof. Hoe meer longblaasjes zich openen hoe meer longepitheel verbranden zal, dit doet pijn uiteraard, het gevolg is dat de baby het op een brullen zal zetten. Dus hoe harder en sneller na de eerste ademhaling de baby huilt, hoe beter!

Als deze dynamiek door meconium in het vruchtwater bij bevalling zwak is geweest kan embryonaal geïntegreerde osteopathie deze bewegingsdynamiek weer herstellen. Baby’s zullen het dan minder benauwd hebben en beter kunnen slapen, minder (verborgen) reflux hebben en veel makkelijker rust kunnen vinden.

Als u wilt weten of osteopathie bij de klachten van uw baby kan helpen kunt u bellen (023 7200 920 / 06 141 80 360) of een bericht sturen.